On ollut upeaa tutustua Neurosonic -klinikallamme rentoutushoitojen myötä ihaniin ja monella tapaa herkkiin ihmisiin. Nyt kun on yli 300 rentoutushoitokertaa takana + yli 2000 asiakaskäynnin verran yrityksemme psykoterapiapuolella kokemusta, niin olen havainnut, että nykyaikainen elämänrytmi monine vaatimuksineen ja paineineen tuottaa melkoisia haasteita herkemmälle ihmiselle. Tämä  ilmenee monella tapaa. On psyykkistä herkkyyttä, jolloin erilaisten elämäntilanteiden tuomat vaatimukset, paineet ja ristiriidat saattavat tuntua kohtuuttomilta ja tuovat mukanaan psykosomaattisia oireita stressitilan lisäksi. Lisäksi hermosto voi olla hienoviritteisempi, jolloin esimerkiksi unen laatu voi kärsiä. Hermosto reagoi erilaisiin ärsykkeisiin herkästi. Esim. liikenteen melu ja hälinä saattavat olla hyvin rasittavia. Työssä oleva kiire ja ihmisuhteisiin liittyvät ristiriidat tuottavat kipua ja saattavat jäädä päälle kuormittamaan psyykeä ja kehoa tunnollisilla ja herkästi murhetta ottavilla ihmisillä. Useat herkät ihmiset tarvitsevat kunnollista palautumista ja hiljaista oma aikaa ilman hälyä ja aktiviteetteja.

 

toivo1

 

On ilahduttavaa, että erityisherkkyydestä on alettu puhua julkisesti ja näin ollen ymmärrys asiaa kohtaan on lisääntymässä ja koetaan luonnollisempana ominaisuutena. Erityisherkkyys ja ylipäätään herkkyys ihmisessä on kaunis asia, ei vika! Tämä maailma tarvitsee herkkiä ihmisiä, joilla on elävä ja tunteva sydän. On riittävästi kovuutta, tylyttämistä ja toisen ihmisen ohittamista, joka ikäänkuin kuuluu kulttuuriin. Voi kuinka paljon paremmin voisimmekaan, jos yhteisöissä kohdeltaisiin toista ihmistä, niinkuin toivoisi itseään kohdeltavan.

 

shutterstock_217599499

 

Kiltteys ei ole muodissa. On pikemminkin osattava suureen ääneen vaatia etuja (itselleen tai omalle ryhmälle) ja tuoda esille itseään hyvässä ja pahassa. Kiltteys jää helposti sivuun ja sitä saatetaan pitää yksinkertaisena ja lapsellisena ominaisuutena, siinä ei ole poweria, niinkuin kovuudessa, tylyydessä ja itsekorostuksessa. Parhaimmillaan kiltit ihmiset pitävät yllä rauhaa, hoitavat lapsiaan ja vanhuksiaan tunnollisesti ja pitävät huolta huonommassa asemassa olevista ja lohduttavat kaltoin kohdeltuja ihmisiä eli kantavat vastuuta toisista ihmisistä. Toisin sanoen kiltteys tekee yhteiskunnasta inhimillisemmän paikan elää. Kiltteys on parhaimmillaan hyvin rohkeaa ja vastuullista toimintaa.

Kolikon kääntöpuoli on väsähtäminen tunnollisuuteen, toisten huomioimiseen ja empaattisuuteen kun siinä mennään yli voimavarojen. Erityisen lähellä sydäntämme on työn ja kuormien uuvuttamat ihmiset, jotka tarvitsevat lepohetkeä, pysähtymistä ja uutta alkua.

Tervetuloa levähtämään, saamaan uutta virtaa. Empatian lisäksi tarjoamme avuksesi kotimaista huipputeknologiaa Neurosonic -matalataajuusmenetelmä hoitoineen ja laitteineen, FIRSTBEAT-analyysin ja Emfit -unenlaadun seuranta -muodossa.

 

Jpeg

Kuva: Emfit unianalyysistä

Tapsa

Stressinhallinta- ja Psykoterapiakeskus Toivo

Malminraitti 17 C 2 krs, 00700 Helsinki