Kokemuksellinen tutkimus

Oletko kiinnostunut kokemuksellisesta tutkimuksesta ja asiantuntijayhteistyöstä?

Kehitämme palvelukonseptiamme ja haluamme oppia ja kerätä tietoa jatkuvasti matalataajuushoitojen mahdollisuuksista erityisesti stressiperäisten ja unihäiriöistä kärsivien ihmisten avuksi.

Tavoitteenamme on ylläpitää jatkuvana toimintana ohjelmien testaamista ja analysointia mittauslaitteita ja seurantavälineitä käyttäen.

Mittaamiseen ja menetelmän vaikuttavuuden havainnointiin käytämme ensisijaisesti Oura-älysormusta ja FIRSTBEAT -hyvinvointianalyysiä. VAS -skaalaa (Visual analogue scale) käytämme subjektiivisen kokemuksen analysointiin

Tarjoamme mahdollisuutta tulla edullisempaan hintaan kokemukselliseen tutkimusprojektiimme, jos voit sitoutua säännölliseen vähintään 4 viikon rentoutushoitojaksoon ja VAS-janan avulla tapahtuvaan arviointiin ja oma-arvio-raportin kirjoittamiseen.

Hyötysi: Saat perusteellisesti mitatun kokemuksen eri Neurosonic-ohjelmien vaikuttavuudesta kohdallasi. Lisäksi saat veloituksetta FIRSTBEAT -hyvinvointianalyysin ja Oura-älysormuksen tutkimusprojektisi ajaksi.

Voit kysyä lisätietoa: tapio.jantunen@toivontilat.fi


Asiantuntijablogit

Kokemuksiani Neurosonic patjasta

Lääkäri, psykoterapeutti Anita Jantunen kutsui minut mukaan tutkimukseen, jossa minulla oli mahdollisuus kokeilla Neurosonic patjaa viikon ajan huhtikuussa 2020. Kokeiluun sisältyi myös Firstbeat sydämen sykevälianalyysin pohjalta tehty hyvinvointianalyysi ja Oura-sormuksen tuottama tieto. Anita tarjoaa monipuolisesti psykoterapiapalveluita, joiden joukossa yhtenä välineenä on Neurosonic-tuoli. Neurosonic-matalataajuushoito on suomalainen keksintö, jonka on todettu auttavan unettomuuteen ja stressin lievittämiseen. Traumapsykoterapeutti, musiikkiterapeutti, tanssi-liiketerapeutti ja kouluttaja Marko Punkanen kutsuu hoitoa äänisyliksi, joka on oman kokemukseni pohjalta osuva kuvaus. Neurosonic vaikuttaa kehollisiin rentoutumisen ja palautumisen mekanismeihin ja lisää mielihyvähormonien erittymistä. Jaamme Anitan kanssa kiinnostuksen traumasta toipumisen tukemiseen ja aikuisen stressin säätelyn vahvistamiseen, joten yhteistyö palvelee meidän molempien kiinnostuksen kohteita.

Olen työikäinen, asiantuntijatyössä toimiva, normaalipainoinen nainen. Harjoitan päivittäistä kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä ja joogahetkiä. Olen perheellinen, minulla ei ole erityisiä ongelmia koronakriisin tuoman stressin lisäksi. Neurosonicista toivon saavani tukea erityisesti unenlaadun parantamiseen ja koronakriisin aiheuttaman epätietoisuuden luomaan stressiin.

Neurosonic ohjelmia on useita, joista kokeilin viikon aikana seuraavia:

Neurosonic rentoutus 10

  • Kesken päivän virkistäytymiseen, lihasjännitykseen- ja kipuun, hartioille, päänsärkyyn

Neurosonic rentoutus 25

  • vaikuttaa erittäin rauhoittavasti hermostoon
  • Uniohjelma, hyvä yleisohjelma kaikenlaiseen stressiperäiseen oireiluun ja rentoutumiseen

Neurosonic rentoutus 20

  • Uneen, yläkehon jännityksiin, alaselän kipuihin, päänsärkyyn

Neurosonic palauttuminen 41

  • Erittäin rentouttava, erityisesti urheilijoiden palautumisen ja unen edistämiseen, myös kipu+ unihäiriö

Päiväkirja

Tiistai 14.4.2020

Aloitin Firstbeat mittauksen aamusta. Takana oli normaali yö, unta noin 8 tuntia. Työpäivän jälkeen harjoitan joogaa ja TREtä. Illalla käyn kävelyllä.

Keskiviikko 15.4.2020

Työpäivän jälkeen teen ensimmäisen Neurosonic 25 rentoutuksen (klo 17.23-17.48). Pian värinän alettua minua hymyilytti, koska mieleeni tuli kissankehräys. Kokemus oli miellyttävä, rauhoittava ja rentouttava, kokovartalon läpi kulkeva ja tuntuva värinä lämmitti. Minussa ei liikkunut mitään suuria tunteita. Olo oli neutraali. On kiinnostavaa nähdä vaikuttaako kokemus uneen. Joogaa tein 20 minuuttia vielä iltasella klo 19, tuntui siis siltä, että sain myös energiaa Neurosonic hetkestä.

Torstai 16.4.2020

Oura-sormus tuotti näkyväksi sen minkä tunsin itsekin aamulla, kuten usein muinakin aamuina, uneni ei ole syvää riittävän pitkiä aikoja. Olo on levoton ja minun on vaikea tarttua mihinkään ajattelua vaativaan työtehtävään. Teen Neurosonic Rentoutus kympin ja se auttaa sen verran, että pystyn aloittamaan työt kotona. Päätän tehdä myöhemmin illalla vielä Rentoutus 20 ohjelman. Rentoutus tasasi oloa, joka oli koko päivän melko levoton.

Perjantai 17.4.2020

Valitettavasti yö oli levottomampi kuin edellinen. Ajatukset olivat vilkkaita eikä mieli tahtonut asettua. Aamulla tunnen oloni "tunkkaiseksi" ja päätin ottaa tehonokoset jo aamusta. Patjalla huomaan, että stressitaso laskee, tunnen luottamusta ja turvan tunnetta, vaikka mieli nostaa esiin avoinna olevia kysymyksiä ja arjen huomioita. Pääsen aloittamaan työnteon ja saan keskityttyä tekemiseen. Myöhemmin illalla teen Palautus 41 ohjelman, mikä oli todella miellyttävä kokemus. Koin, että olin illan rennolla mielellä. Uskon, että nukun paremmin ensi yönä.

Lauantai 18.4.2020

Yö oli levoton. Mieli oli aamusta kuitenkin pirteämpi kuin edellisinä aamuina kuluneella viikolla. Tein myös ennen kirjoittamishommiin ryhtymistä Aktivointi 12 min. ohjelman. Se vei alaselän säryn mennessään. Teen palautus 41 ohjelman iltapäivällä uudelleen, koska unohdin eilen Oura-sormuksen lataukseen ohjelman ajaksi. Kokemus on jälleen miellyttävän rentouttava. Tämä päivä on monin tavoin parempi kuin edelliset. Olen ollut heikosta unenlaadusta huolimatta tänään pirteä, aikaansaava ja positiivinen

Sunnuntai 19.4.2020

Menin eilen turhan myöhään sänkyyn mutta vaikka uniaika oli lyhyempi, koin nukkuneeni paremmin sen perusteella, että heräsin yöllä vain kerran. Se on minulle vähän. Mieli on tasainen ja hyvä. Vaikka aamusta haukotuttaa, en koe olevani erityisen väsynyt. Otan tehonokoset kirjoitettuani aamun klo 10.55 ja niiden jälkeen olo on raukea. Piristyn kuitenkin nopeasti. Iltapäivällä joogan ja TREn jälkeen teen Rentoutus 20 ohjelman ennen patjan noutoa. Olo on ollut koko päivän hyvä ja mieli rauhallinen. Olen iloinen tästä viikosta ja siitä, että minulla on nyt oma Oura-sormus, jolla voin jatkaa unen laadun seuraamista.

Yhteenveto

Neurosonic on kokemuksena ollut erittäin miellyttävä, lempeä ja turvallisen tuntuinen menetelmä rentoutumisen, lievän ahdistuksen ja kehollisen kolotusten hoitoon.

Lukiessani Anitan lainaamaan kirjaa "Muistoissa Petri Lehikoinen 1940-2001" (2003) sain vahvistusta muun muassa sille kokemukselliselle tiedolle, että musiikki todella on terapeuttista. Olen nuorena laulanut kuorossa ja tehnyt aikuisena rumpumeditaatioita, joista olen suuresti nauttinut. Fysioakustinen hoito ei siten ole minulle täysin uusi kokemus.

TRE® menetelmässä kehossa mobilisoidaan käyntiin neurogeeninen tärinä, mutta tarkoituksena ei ole saavuttaa muuntuneen tietoisuuden tilaa. Myös eläimillä esiintyvää tärinää voi kuitenkin pitää alkukantaisena ja luonnollisena tapana purkaa jännitystä ja stressiä. Läntinen kulttuuri kuitenkin vierastaa tärinää, koska se liitetään usein esim. sairaskohtaukseen. Kun vertaan TREtä Neurosoniciin, on matalataajuusvärähtelyyn pohjautuva metodi huomattavasti passiivisempi kokemus, kuin kehosta itsestä lähtevä neurogeeninen tärinä, joka muistuttaa joskus vaikkapa vilunväristyksiä. Neurosonic patjalla tai tuolissa ollessaan henkilö saa olla "vastaanottomassa" sähköisesti tuotettua värinää ja tehdä havaintoja siitä, mitä kehossa ja mielessä värinän aikana tapahtuu. On mahdollista, että värinä nostaa esiin tunteita mutta todennäköisesti se tapahtuu lempeästi. Minussa Neurosonic värinä ei nostattanut esiin voimakkaita tunteita tai tuntemuksia. En myöskään kokenut merkittäviä eroja ohjelmien välillä. Kaikki ohjelmat tuntuivat minusta miellyttäviltä ja rentouttavilta, turvallisilta ja maadoittavilta.

TRE®-purkuliikkeiden seurauksena syntyvä neurogeeninen tärinä on alkuun useimmille voimakas kokemus. Omasta kehosta syntyvä tärinä, joka liikkuu faskiaa hyödyntäen eri puolille kehoa, on monille uusi ja vieras tuntemus ja ehkä siksi toisinaan myös pelottava. TREn tuottama tärinä hakeutuu harjoittelun myötä jaloista sinne missä kehollista jännitystä ilmenee, jolloin on tavallista, että jännityksen purkautuminen herättää myös spontaaneja tunteita. Siinä mielessä harjoitus pitää harjoittajan osallisena. Kun tärinän kanssa tulee tutuksi alkaa se myös avata kehoa laajojakin liikeratoja muodostaen, jolloin kehossa voi ilmetä kurotuksia, venytyksiä, supistumista ja avautumista, sormien ja varpaiden spontaania liikettä. Kehollisten impulssien tuottama liike voi alkaa muistuttaa eräänlaista tanssia. Tässä mielessä TRE® tulee lähelle autenttisen liikkeen metodia ja on siten harjoittajaansa huomattavasti liikuttavampi, osallistavampi ja vahvempia tuntemuksia synnyttävä, kuin Neurosonic värinä.

TRE® on vahva menetelmä ja esimerkiksi emotionaalisesta traumasta kärsivien kohdalla sen käyttö vaatii erityistä herkkyyttä, säätelyä ja hidasta etenemistä. Neurosonicin värinän säätely tapahtuu ulkoisen ohjelmoinnin kautta, mikä osaltaan myös suojaa mahdollisilta ylilyönneiltä. Omissa ryhmissäni väkivaltaa kokeneiden naisten kohdalla olemme käyttäneet tärinää vain muutamia minuutteja kerrallaan. Tärinän voimakkuutta on säädelty aktiivisesti vireystilaa havainnoiden. TRE® menetelmän tuottamat hyödyt ovat kuitenkin olleet ilmeiset. Monet ryhmäläiset tuntevat olonsa erilaiseksi jo ensimmäisten harjoitusten jälkeen. Muutos kehon ryhdissä, ilmeissä, katsekontaktissa, puheen rytmissä ja jopa ihon värissä on ulkoisesti havaittavissa. Näin vahvaa muutosta en itsessäni huomannut Neurosonic ohjelmien seurauksena mutta luulen, että olen tehnyt erilaisia kehollisia harjoitteita niin paljon, että omat kokemukseni ovat sen vuoksi mietoja. Neurosonic värinä on kuin kissankehräys – jollain tavoin tuttua ja turvallista. Ja juuri tässä piilee Neurosonicin turvallisuus. Oikeiden ohjelmien avulla, asiakkaan vireystilat ja taipumukset huomioiden, kontaktissa tapahtuva Neurosonic värinä voi tehokkaasti ja turvallisesti tasapainottaa masentuneen ja/tai ahdistuneen henkilön tilaa ja vointia. Neurosonic sopii mitä suurimmalla todennäköisyydellä monenlaisille ihmisille, erilaisissa tilanteissa.

Johanna Linner Matikka
Perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyön asiantuntija
YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä, tohtorikoulutettava, tietokirjailija
Joogaopettaja (RYT200), TRE®-ohjaaja
www.johannalinner.fi

Johannan kokemus Neurosonic rentoutushoidoista Oura -älysormuksen datan ja FIRSTBEAT -hyvinvointianalyysin valossa

Suunnittelimme yhdessä Johannalle sopivan Neurosonic- ohjelmayhdistelmän ja säädöt sekä ohjelmien käyttöajat. Koska Johannalla on paljon kokemusta ja tietoa erilaisista kehollisista menetelmistä, pystyimme testaamaan erilaisia ohjelmia normaalia nopeammassa tahdissa. Seurasimme ohjelmien vastetta yhteydenpidon, kokemusraportin, Ouran ja Firstbeatin avulla.

Kokemusraportin ja Firstbeatin yhteisestä keskustelussa tapahtuneesta arviosta näkyi hyvin, kuinka Johanna selkeästi prosessinomaisesti hyötyi asteittain positiivisesti haastavammista Neurosonic -ohjelmavalinnoista. Firstbeat-analyysissä seurantajakson päiviin alkoi tulla selkeitä hyviä rentoutumishetkiä eri Neurosonic-ohjelmien yhteyteen ja öihin alkoi tulla aikaisemmin hyvää palautumista. Lisäksi kokemusraportista oli havaittavissa, kuinka stressi korona-ajan ylimääräisestä työstä ja haasteista huolimatta muuttui mielen levollisuudeksi koko päivän ajaksi.

Firstbeat -analyysi osoitti, että Johanna sai hyvät hyvinvointianalyysin kokonaispisteet: Johanna sai kokonaispisteet 72/100 (hyvinvointianalyysiin osallistuneiden keskiarvo on 55/100) ja Johannan unen palauttavuus oli 64/100 (Johannan ikäluokassa keskiarvo on 57/100. Unen palauttavuudessa haasteena oli ainoastaan viivästynyt yöpalautuminen ja se mahdollisesti johtui illalla sarjan katsomisesta (tämän tuloksen nähtyämme Firstbeat-käyrältä, Johanna päätti aikaistaa sarjan katsomista). Liikunnan terveysvaikutuspisteet Johannalla olivat erinomaiset: 100/100.

Firstbeat -mittaus ja kokemusraportti osoittivat, että Johannalle sopi selkeästi normaalia nopeampi haastavampien ohjelmien kokeileminen ja sitä kautta Neurosonicista potentiaalisesti suuremman hyödyn saaminen hänen vahvan kehollisen kokemustaustansa takia. Johanna hyötyi selkeästi kokemuksellisesti ja mitatusti Neurosonicista. Sovimme Johannan kanssa, että hän voi käydä Stressinhallinta- ja Psykoterapiakeskus Toivossa hyvää tulosta ylläpitävissä yksittäisissä Neurosonic -rentoutushoidoissa ja opetimme kuinka tulkita viisaasti Oura -sormuksen dataa ja otamme vielä myöhemmin uudestaan Firstbeat -analyysin ja varmistamme myös sen avulla kokonaishyvinvoinnin pysymisen hyvillä raiteilla.

Psykoterapiatutkimuksessa on pohdittu sitä, miksi teoria taustaltaan ja toteutukseltaan hyvinkin erilaiset psykoterapia menetelmät tuottavat tuloksia. Vuonna 2012 amerikkalaisessa tutkimuksessa todettiin, että ihmiset käyttävät arkipäivän keskusteluissaan 30-40% puheajasta siihen, että he kuvailevat muille omia tuntemuksiaan. Tutkimussarjassa mielihyväjärjestelmän aktivoitumista omien tuntemusten pohtimisen ja niistä kertomisen yhteydessä selvitettiin aivojen toiminnallisella magneettikuvauksella. Kuvaus kohteina olivat nucleus accumbens ja VTA, jotka aktivoituvat mielihyvää tuottavien kokemusten aikana. Tutkimuksen tulos oli selkeä: omien tuntemusten pohtiminen oli palkitsevaa ja aktivoi aivojen mielihyväjärjestelmää ja vielä palkitsevampaa oli omista tuntemuksista toiselle kertominen. Itsestä muille puhumisen aiheuttamat mielihyväjärjestelmän aktivoitumisen koot olivat samaa suuruusluokkaa kuin erilaisten masennuksen psykoterapioiden tehojen vaikutuksen koot meta-analyyseissä. Eli kun omien psykologisten tuntemusten pohtiminen ja niistä kertominen toiselle on mielihyväjärjestelmää aktivoivaa ja samalla masennusta lievittävää, niin kuinkahan paljon vaikuttaa, millainen vuorovaikutussuhde on sen henkilön kanssa, jolle tuntemuksistaan kertoo? Daniel J. Siegel kirjoittaa mielitajun taidoista ja myötävärähtelevistä hermoverkoista ja hyvinvoinnin kolmiosta, jossa aivoilla, mielellä ja ihmissuhteilla on kaikilla oma tärkeä osuutensa mielen ja kehon hyvinvointiin. Siegelin mukaan etuotsalohkon keskiosalla on 9 tärkeää toimintoa: Kehon säätely, virittynyt viestintä, tunteiden tasapaino, joustavat reaktiot, pelon muuntaminen, myötäeläminen, itsetuntemus, moraalinen tietoisuus ja intuitio. Voisiko olla niin, että tuloksia tuottavassa psykoterapiassa on tavalla tai toisella osattu näitä asioita edistää samalla kun asiakas on pohtinut ja jakanut omia psykologisia tuntemuksia hyvässä myötävärähtelevässä vuorovaikutussuhteessa ja mielihyväjärjestelmä on aktivoitunut. Ja jos psykoterapiassa on keskustelun rinnalla käytössä myös muita menetelmiä, voidaanko psykoterapian vaikuttavuutta vahvistaa lisää?

Psykoedukaatio ja harjoitteet hyväksyvästä tietoisesta läsnäolosta, tunnesäätely taidoista, vuorovaikutustaidoista, unenhuolto taidoista,vireystilan säätely taidoista, kehon ja mielen rauhoittamisen taidoista, liikunnasta ja terveellisestä ravinnosta auttavat kehoa ja mieltä voimaan paremmin.

Neurosonic -patjan/tuolin avulla voidaan tukea asiakkaan rentoutumista, unta ja vireystilan säätelyä sekä lievittää stressiperäisiä oireita. Psykoterapiaan yhdistettynä Neurosonic matalataajuusvärähtely mahdollistaa asiakkaan monipuolisen auttamisen. Matalataajuusvärähtelyn synnyttämä ”äänisyli” tarjoaa asiakkaalle kokonaisvaltaisen fyysis-psyykkisen kokemuksen kannattelusta ja turvallisuudesta. Matalataajuushoidon äänivärähtely mahdollistaa asiakkaan autonomisen hermoston säätelyn tukemisen ja voi oikein säädettynä toimia psyykkistä prosessointia merkittävästi tukevana ja edistävänä elementtinä psykoterapiasuhteessa. Lisäksi Neurosonic matalataajuusvärähtely voi oikein säädettynä auttaa mielihyvä- ja motivaatiojärjestelmien toimintaa ja lisätä sosiaalisia ja oppimisen kykyjä ja siten lisätä psykoterapian tehokkuutta.

Anita Jantunen
lääketieteen lisensiaatti ja psykoterapeutti VET (kognitiivinen ja ratkaisukeskeinen)
Stressinhallinta- ja Psykoterapiakeskus Toivo